Mi a kollagén és kinek érdemes fogyasztania?

Mi a kollagén?

A kollagén (angolul collagen) neve a görög „kólla” szóból ered, amely ragasztót jelent. A kollagén egy strukturális fehérje, amely legfőként glicin, prolin, hidroxiprolin, arginin, és glutamin aminosavakból áll. A szervezetben természetes ragasztóként működik, rácsszerkezetet alkot és elengedhetetlen a szövetek rugalmasságának megtartása érdekében. Különösen fontos az izmok, csontok, inak, ízületek, porcok, a haj és a köröm egészségének megőrzése érdekében.

A kollagént az emberi szervezet folyamatosan termeli, azonban a termelődése 25 éves kor felett fokozatosan csökkenni kezd, ezáltal a bőr veszít rugalmasságából, a csontok és ízületek állapota romlik. Ha nincsen megfelelő mennyiségű kollagén a szervezetben, a haj és a köröm struktúrája romolhat, a kollagénhiány hajhulláshoz is vezethet.

A kollagénnek számos formája és fajtája fordul elő a szervezetben. A kollagének fajtájuktól és szerkezetüktől függően más és más funkciót töltenek be. Például az I-es típusú kollagén a szervezetben mindenhol megtalálható, a II-es típusú pedig főleg a haj, a bőr és a köröm számára fontos.

A szervezet kollagén termelését leginkább a megfelelő, kiegyensúlyozott étrenddel lehet támogatni. A kollagén egy állati eredetű fehérje, megtalálható a csirkehúsban, tojásban és tejtermékekben, továbbá a kollagén tartalmú táplálékkiegészítőkben. A kollagén termelődéséhez elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű A- és C-vitamin, valamint különböző ásványi anyagok, mint például réz bevitele.

Kinek érdemes kollagént fogyasztania?

A kollagén étrend-kiegészítő fogyasztása minden korosztály számára ajánlott, hiszen segít megőrizni a bőr rugalmasságát, elősegíti a csontok és ízületek egészségét, valamint táplálja a hajat és a körmöt. Mivel a szervezet a kor előrehaladtával egyre kevesebb kollagént termel, így az idősebb korosztály számára fogyasztása mindenképpen ajánlott. Az aktív, sportos életet folytató emberek számára is különösen fontos a kollagénbevitel, hiszen ez a fehérje elősegíti a szövetek, például porcok, egészségének megőrzését. Fontos még megemlíteni azokat is, akik nem fogyasztanak állati eredetű fehérjéket, mint a vegetáriánusok és a vegánok, számukra elengedhetetlen a kollagénbevitel pótlása.

Hogyan hat a kollagén a bőrre, a csontokra és az ízületekre?

A kollagén hatásait a szervezetben már régóta vizsgálják és számos kutatás erősítette meg, hogy a kollagén tartalmú étrendkiegészítők tartós és rendszeres fogyasztásának bőrre gyakorolt jótékony hatása már néhány hét elteltével érezhető. A kollagén alkalmazása csökkenti a narancsbőrt, gyorsítja a sebgyógyulást és lassítja a bőr természetes ráncosodását azáltal, hogy a bőr hidratáltabb és rugalmasabb lesz tőle.

Az emberi szervezetben az ízületek és porcok fő alkotóeleme a kollagén, szedése csökkentheti a reumában és egyéb ízületi betegségekben szenvedők panaszait, valamint elősegíti az ízületi gyulladások és fájdalom csökkenését. A megfelelő kollagénbevitel pozitív hatással van a csontok sűrűségére is.

Kollagént tartalmazó táplálékkiegészítő kiválasztása és fogyasztása

A megfelelő táplálékkiegészítő kiválasztása nem könnyű feladat. A kollagének esetében a mai egyik piacvezető típus a tengeri eredetű Marine Collagen amely a tapasztalatok és a fogyasztói visszajelzések alapján is jobb hatással rendelkezik, mint más állati eredetű kollagén.

A szervezet kollagénszintjének fenntartásában a C-vitaminnak jelentős szerepe van, ezért is fontos mindig C-vitamin forrásban gazdag ételeket fogyasztani, illetve a kollagéntartalmú táplálékkiegészítőket C-vitamin kapszulával egyidőben fogyasztani.

A kollagén fogyasztás esetében a napi egyszeri bevitel a javasolt. Célszerű a reggelit követően fogyasztani, így tud a kollagén a legjobban hasznosulni és beépülni a szervezetbe. Túlfogyasztani nem érdemes és nem lehet, a szervezet egyszerűen nem dolgozza fel a felesleges kollagént.

Collagen Joints & Beauty Marine kollagén Peptan® étrendkiegészítő

A Beverly Nutrition Collagen Joints & Beauty Marine kollagén Peptan® kollagén tartalmú étrendkiegészítőjének minden fiolájában 5000 mg tengeri eredetű Marine kollagén Peptan®, 80 mg C-vitamin, 15 mg hialuronsav, valamint cink és biotin is megtalálható.

Ez egy olyan folyékony kollagén koktél, ami biztosítja a napi kollagénbevitelt és összetételével annak a lehető legjobb felszívódását, a szervezetben történő biohasznosulását is. A termék glutén- és aszpartám-mentes, erdeigyümölcs ízben kapható, egy doboz 20 adagot tartalmaz.